Csakráinkról

Csakráinkról



A szanszkrit nyelvben a „csakra” szó „korongot” vagy „kereket” jelent, és a testben található energiaközpontokat jelöli. Ezek  forgó energiájú korongok mindegyike bizonyos idegdúcoknak és főbb szerveknek felel meg.

Az optimális működéshez(-ünkhöz) csakráinknak nyitottaknak, egyforma nagyoknak, egyformán fényesnek, kiegyensúlyozottnak kell maradniuk. Ha blokkolódnak, alul-  vagy túlműködnek, akkor  adott csakrával kapcsolatos fizikai vagy érzelmi disszonanciát tapasztalhatunk.

Hét fő csakra fut végig a gerincünkön.  A gerinc gyökerétől -vagy tövétől kezdődnek-, és a fejünk búbjáig terjednek. Egyes tanulmányok szerint 114 csakra van a testünkben.

A leggyakrabban említett csakra a hét fő csakra.

Gyökércsakra

A gyökércsakra a gerincünk alján, a farokcsontnál  található. Alapot, stabilitást, földelést biztosít az élethez, és segít abban, hogy stabilnak és biztonságban érezzük magunkat, a kihívásokkal, feladatainkkal képesek legyünk megbirkózni. A gyökércsakránk felelős a biztonságérzetért és a stabilitásért.

Ide tartozik az egzisztencia, a munka, a családi gyökerekhez köthető érzelmeink, a gyökerekhez való kapcsolódás. A létezés fizikai érzékelése.

Funkciója a túlélés Ha ez, a legalsó csakránk nem működik optimálisan a felsőbb csakráink sem lesznek harmoniában (ezért aztán mi sem). 

Túlműködés esetén: egyhangúság és materializmus jellemez minket. (túlzott anyaghoz, anyagiakhoz való központosítás, mely akár agresszióhoz is társulhat)

Színe a vörös. Kövei: vörös jáspis, vérkő, ónix, füstkvarc, gránát, achát.

Arkangyala: Sandalphon Arkangyal

 

Szakrális (szex)csakra

A szakrális csakra közvetlenül a köldök alatt található. Ez a csakra felelős a szexuális és kreatív energiákért. A teremtő erőnk, a vágyaink megélése és az életöröm is "itt lakik". (pénz-/bőségteremtés, befogadás!).

Alulműködése esetén könnyedségtől , szórakozástól való félelem, szigorúság (önmagunkhoz és másokhoz)

Túlműködés: túlzott érzelmek, addikció, túlfűtött szexualitás.

Optimális működés esetén: élettel teli, szenvedélyes, érzelmi függőségektől mentesek, természetesek vagyunk. Ki tudjuk mutatni és meg tudjuk élni az érzelmeinket, örömöket. A bennünk szunnyadó kreativitást és teremtést felszínre tudjuk hozni és működtetni.

Színe a narancssárga. Köve: citrin, narancs kalcit, karneol, holdkő

Arkangyala: Gábriel Arkangyal

 

Solar plexus (napfonat)csakra

A napfonat csakra a köldök felett, a gyomor területén található. Felelős a bizalomért és az önbecsülésért, valamint segít abban, hogy kézben tartsuk életünket. 

Alulműködése esetén határozatlanok, passzívak, vagy szorongók vagyunk. 

Túlműködés esetén önzőség, erőszakosság jellemezhet minket. Elnyomunk másokat, dominánsak leszünk.

Optimális működés esetben bátran éljük az életet, egészséges önbizalommal, hittel járjuk az utunkat.

Színe: napsárga. Kövei: tigrisszem, topáz, sárga jáspis (jellemzően a sárga kövek)

Arkangyala: Mihály Arkangyal

 

Szívcsakra

A szívcsakra a szívünk közelében, a mellkasunk közepén található. Nem meglepő, hogy a szívcsakra arról szól, hogy képesek vagyunk a szeretetet áramoltatni, "nyitott szívvel szeretni".  Itt lakik, a harmónia, a szeretet, a megbocsátás, az adás-kapás egyensúlya. A képek, a hangok itt alakulnak át érzésekké.

Tökéletesen nyitott és harmonizált állapotban az igazi, önzetlen, szerelem központja.

Alulműködés esetén nem tudjuk sem adni, sem befogadni a szeretetet. Blokkolva van az adás-kapás egyensúlya . Képtelenek vagyunk viszonozni a szeretetet, félünk feltárni legbelsőbb gondolatainkat és érzéseinket.  

Túlműködés esetén birtoklóan viselkedünk, rátelepszünk másokra, mintegy "zsarnokoskodva" szeretünk. 

Színe: smaragzöld. Kövei:Aventurin, Jáde, Kunzit, Rózsakvarc, Rózsaszín turmalin (Rubellit), Smaragd, Zöld Nefrit, Zöld fluorit, Rubinzoizit (jellemzően a rózsaszín és zöld kövek)

Arkangyala: Rafael Arkangyal 

 

Torokcsakra

A torokcsakra a "torkunkban" található. Ez a csakra a verbális kommunikációs képességünkhöz kapcsolódik elsősorban, de  felelős az önfegyelemért; a beszéd, a kommunikáció és a hallás központja. Optimális működés esetén tapintatosan, szeretetteljesen kommunikálva, de "kimondjuk ami a szívünket nyomja" és felvállaljuk önmagunkat.

Bokkok abból is adódhatnak, hogy olyan érzelmeket nyomunk el magunkban, amelyek kiabálásra, sírásra vagy mérgelődésre indítanának, "lenyeljük" őket. Az elfojtott érzelmek pedig elzárják energiáink szabad áramlását.

Alulműködés esetén: félünk mások előtt megnyilvánulni, magunkban harcolunk régi sérelmeinkkel, mintegy belső monológot mondogatva. Nem vagyunk tisztában egyediségünkkel (önbizalom) és nem állunk ki önmagunkért. Nem merjük megmutatni: KI VAGYOK ÉN?

Túlműködés esetén: Túlbeszélünk dolgokat, a társaság középpontjában akarunk mindig lenni, "szóval tartjuk a társaságot". Belevágunk mások mondandójába, átvéve a szót, miközben nem halljuk meg (nem értelmezzük) mások mondandóját. Saját mondatainkra figyelünk, a mi mondandónkra figyelünk, a "válasz" nem érkezik meg hozzánk.("süketek vagyunk rá").

Színe a kék. Kövei: Lápisz lazuli, Türkiz, Szodalit, Zafír, Apatit, Kianit

Arkangyala: Zadkiel Arkangyal

 

Harmadik szem csakra

A harmadik szem csakra  a homlok közepén található. Ez a csakránk felelős a tisztán látásért és a Tisztánlátás-ért. A megérzésekért, azért, hogy lássuk a következő lépésünket és az Isteni Terv szerint tudjunk haladni életutunkon.

Alulműködés esetén: nem használjuk megérzéseinket, túlságosan racionális világban élünk. Született Bölcsességünket, megérzéseinket félretéve, túlságosan az "anyagban" élünk.

Túlműködés esetén: elrugaszkodunk a valóságtól, tévhitekben élünk. Elveszítjük a ralitásunkat, határozatlanok és zavarodottak lehetünk.

Színe: kékes lila, indigó. Kövei: Ametiszt, Lila fluorit, Lepidolit

Arkangyala: Raziel Arkangyal, Cassiel Arkangyal

 

Koronacsakra

A koronacsakra  fejeünk tetején található. (inkább a fej felett lebegve)  Ez jelképezi a spirituális kapcsolatodat önmagaddal, másokkal és az univerzummal.Isteni Én-ünk hordozója, itt kapcsolódunk a felső szférákkal és a lélektervünkkel. Itt lakik, a Tudás, az Értés ezen a csatornán keresztül kapjuk az Információt.

Alulműködése esetén túlságosan materiálisak vagyunk. Depressziósak lehetünk és limitált a Hit-ünk.

Túlműködés esetén: fantáziavilágban élünk, elveszítjük a realitás érzékünket.

Színe: ibolya/ halványlilás-áttetsző. Kövei ennek megfelelően: 

Ametiszt, Csaroit, Hegyikristály, Szelenit, Sugilit, esetleg Dinnye Turmalin, 

Arkangyala: Metatron Arkangyal

Csakráinkat harmonizálhatjuk légzőgyakorlatokkal, jógagyakorlatokkal, tánccal, (mozgás)  hangtálakkal, meditációval, illóolajokkal, zenével és kristályokkal is. (ékszerek, marokkövek, stb)

Mándoki-Szabó Gyöngyi

A&A

angyalbolt.com

Angyalok kísérjék utadat!

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.